پارچه پلیسه و نکات مهم دوخت آن
پس از سال ها دوباره پارچه پلیسه به عنوان ترند سال مورد استقبال قرار گرفته است. یکی از مهمترین دلایل محبوبیت این پارچه، تنوع بالای آن است. با توجه به تنوع طرح و جنس پارچه پلیسه می توانید از آن برای دوخت مدل های متنوعی استفاده کنید. انوع دامن های مجلسی، پیراهن های رسمی، لباس های راحتی شیک و مانتو جزو مدل هایی هستند که می توانید با این پارچه در بازار مشاهده کنید.
این پارچه خاص و جذاب به شما این امکان را می دهد که با پارچه های ساده و دم دستی یک لباس فوق العاده داشته باشید. علاوه بر این نوع چین به کار رفته در طراحی این پارچه می تواند استایل خاص و جدیدی برای شما بسازد. اگر قصد خرید این پارچه را دارید بد نیست ابتدا با تاریخچه و مدل های مختلف آن آشنا شوید. مطالعه این مطلب به شما کمک می کند با انواع پارچه پلیسه و کاربرد آن بیشتر آشنا شوید.
پارچه پلیسه چیست؟
پلیسه کردن شامل تا کردن پارچه به اشکال مختلف است که باعث ایجاد تفاوت در حجم و بافت پارچه می شود. در طراحی پارچه پلیسه از تا خوردگی های منظم یا نامنظم با عمق مختلف استفاده می شود. در واقع این پارچه با ایجاد تا خوردگی هایی، فرم آکاردئونی ثابتی به خود می گیرد. البته به طور کلی پلیسه ها اشکال و اندازه های مختلفی دارند و همین اشکال مختلف تنوع این پارچه را به شکل چشم گیری بالا برده است. این تنوع بالا به طراحان کمک می کند خلاقیت خود را با این پارچه های حجیم به چالش بکشند. عمق، جهت، نظم و تعداد چین ها در این تنوع تاثیرگذار است. به همین دلیل آشنایی با انواع مدل های پارچه می تواند بسیار مفید و کاربردی باشد.
خرید انواع پارچه پلیسه از پارچه نگار
تاریخچه پارچه پلیسه
بد نیست قبلا از پرداختن به انواع پرکاربرد این پارچه دوست داشتنی، کمی به تاریخچه آن بپردازیم. برخی از قدیمی ترین تصاویر ثبت شده نشان می دهند که پارچه پلیسه در زمان های دور و در فرهنگ های کهن مانند فرهنگ بابلی و مصر باستان، بسیار مورد توجه بوده است. در واقع، لباسهایی در مقبره های هزاران ساله مصری یافت شده که دارای چین های ساده ای بودند. کاملا واضح است با توجه به اینکه فرآیند دستی پلیسه کردن پارچه های نفیس سخت و هزینه بر بوده، این پارچه در ابتدا به عنوان یک پارچه اشرافی در انحصار درباریان قرار داشته است. علاوه بر این، نگهداری از این پارچه نیز پر دردسر بوده زیرا پس از هر بار شستشو چین های پلیسه باز شده و نیاز به بازسازی مجدد آن بوده است.
بعدها با گذر ماشینهای پلیسه سازی جایگزین روش دستی شدند. در نتیجه پارچه پلیسه در دسترس عموم قرار گرفت. اما تا زمانی که تولید منسوجات مصنوعی رونق پیدا نکرد، توجه زیادی به این سبک پارچه نشد. پارچه های مصنوعی بهترین انتخاب برای تولید پارچه های پلیسه هستند. زیرا دوام و استحکام بهتری دارند و مانند پارچه های طبیعی تحت تأثیر گرما یا رطوبت شکل خود را از دست نمی دهند. در دهه 20 میلادی صنعت مد شاهد انفجاری در طراحی انواع سبک های پلیسه بود.
حتما بخوانید: 14 نکته کاربردی در لباس پوشیدن که باعث می شود لاغرتر به نظر برسید
5 مدل پرکاربرد پارچه پلیسه
از پارچه پلیسه برای دوخت لباس های مختلفی استفاده می شود. این پارچه های حجیم بهترین انتخاب برای دوخت یک لباس خاص و جذاب است. البته پارچه پلیسه علاوه بر زیبایی برای دوخت لباس های راحت گزینه ایده آلی است. چین های این پارچه فضای زیادی برای حرکت و گردش جریان هوا فراهم می کنند.
پلیسه آکاردئونی
پلیسه آکاردئونی پرکاربردترین مدل این پارچه است. پلیسه آکاردئونی دارای چین های موازی باریک و مساوی است. عمق این چین ها معمولا بزرگتر از 1.5 سانتیمتر نیست. از این پارچه برای دوخت دامن های کژوال و نیمه رسمی استفاده می شود. معمولا از پارچه های حاوی مواد اکرلیک برای تولید این پارچه استفاده می شود تا چین ها دوام بیشتری داشته باشند.
پلیسه چاقویی
در این مدل پلیسه معمولا چین ها پهنای زیادی دارند و در یک جهت قرار می گیرند. (عمده فروشی پارچه) پلیسه چاقویی بر روی پارچه فرمی مستطیل شکل ایجاد می کنند. به دلیل افزایش پهنای چین ها معمولا قسمت بالای آنها دوخته می شود تا فرم پلیسه بهتر حفظ شود. از این پلیسه در دوخت دامن های کوتاه و مانتو استفاده می شود.
پلیسه جعبه ای
این مدل یکی از پرطرفدارترین مدل های پارچه پلیسه در طراحی لباس های ساده و مدرن است. در طراحی این پارچه از دو پلیسه چاقویی استفاده می شود که در جهات مخالف یکدیگر قرار دارند تا دو طرف باز چینها در وسط به هم برسند. لاستفاده از این مدل از پلیسه در طراحی پرده پرکاربردتر است.
جدیدترین مدلهای پارچه پلیسه
پارچه پلیسه قارچی
این مدل از پلیسه در طراحی لباس های مینیمال استفاده می شود. پلیسه قارچی بر روی پارچه های پلی استر توسط ماشین های مخصوص ایجاد می شود. فرم چین در این پارچه های بسیار ظریف و نزدیک به هم است. چین ها تا حدی نازک هستند که روی پارچه شبیه خطوط نامنظم به نظر می رسند. این پارچه برای دوخت مانتو، شومیز و پیراهن های مجلسی ایده آل است.
پلیسه فانتزی
در این مدل پارچه از چین های مختلف با عمق و طرح متنوع استفاده می شود. در واقع این چین ها معمولا نظمی ندارند و برای حجم دادن به پارچه ایجاد شدند. نمای این پارچه های پلیسه با این چین ها شبیه پارچه های طرح دار است. پلیسه فانتزی معمولا برای طراحی لباس های خاص رسمی مورد استفاده است. با این پارچه می توانید مانتو و پیراهن های فوق العاده ای طراحی کنید.
مقاله مرتبط: پارچه کشی و نکات دوخت آن
نکات مهم دوخت پارچه پلیسه
با توجه به فرم و جنس این پارچه، می توان گفت دوخت آن اندکی مشکل است. برای اینکه به راحتی بتوانید با این پارچه کار کنید باید نکاتی را در هنگام خرید و دوخت مد نظر داشته باشید.
به جنس پارچه توجه کنید
پلیسه معمولا از پارچه های پلی استر ساخته می شود. این پارچه ها آبرفت ندارند اما بهتر است به میزان چروک پذیری آن ها دقت کنید. در هنگام اندازه گیری هیچ یک از چین های پارچه نباید فرم خود را از دست بدهند.
مدل های ساده انتخاب کنید
از آنجایی که دوخت درزهای متعدد با پلیسه ممکن است کمی دشوار باشد، بهتر است مدل های ساده انتخاب کنید. هرچند با توجه به اینکه این پارچه مدل دار و حجیم است، زیبایی آن در طرح های ساده و راسته بیشتر دیده می شود. از این پارچه بیشتر برای دوخت دامن، پیراهن و مانتو استفاده می شود.
پارچه را ثابت نگه دارید
الیاف پارچه پلیسه معمولا لغزنده است. برای ثابت نگه داشتن چین های پارچه قبل از برش می توانید از چسب کمک بگیرید. سوزن ته گرد نیز گزینه ی مناسبی برای ثابت نگه داشتن پارچه است.
از الگو کمک بگیرید
استفاده از الگوهای کاغذی به شما کمک می کند راحت تر پارچه را برش بزنید. در هنگام برش باید توجه کنید چین ها به طور مرتب در جای خود قرار داشته باشند. می توانید الگو را با استفاده از سوزن روی پارچه ثابت نگه دارید.
به برش ها توجه کنید
باید دقت کنید که درز لباس به چین پارچه آسیب نزند. باید درزها را در فاصله میان چین ها قرار دهید. با این کار درزها چندان مشخص نخواهند بود و از چین خوردگی اضافی جلوگیری می شود.
پارچه پلیسه را با احتیاط بدوزید
در هنگام دوخت بهتر است چین ها را با دست صاف کنید. این کار به شما کمک می کند روی پارچه و دوخت تمرکز داشته باشید. برای دوخت پلیسه می توانید از کوک زیگ زاگ کوچک استفاده کنید. جهت دوخت را با جهت چین پلیسه هماهنگ کنید.
آستر را با دقت اضافه کنید
خیلی از پارچه های پلیسه مانند دانتل، نازک و بدن نما هستند. برای حل این مشکل نیاز به آستر کشی خواهید داشت. آستر را به شکل آزاد و از قسمت درزهای اصلی به پارچه متصل کنید.
با احتیاط بشویید
چین های پلیسه ممکن است به راحتی بر اثر شستشو آسیب ببیند. به همین دلیل بهتر است لباس خود را به خشکشویی بسپارید. در صورت شستشوی دستی، آن را چنگ نزنید. چلاندن پارچه برای گرفتن آبی اضافه نیز توصیه نمی شود. لباس خود را به صورت صاف آویزان کنید. اگر چین ها آسیب دیدند می توانید با اتو کشی این مشکل را رفع کنید.
منبع: blog.treasurie.com